SanusVia Pastýřský koláč

Slaný koláč plný masa a sýra, ochucený dokonalým kořením a bylinek. Ideální na rodinný oběd.

pastýřský koláč recept

Co budeme potřebovat:

1 lžička soli

5g Pepř černý mletý BIO

10g směsi bio koření Mleté maso 

3g Tymián BIO

3g Saturejka BIO



1ks cibule

2ks mrkve

400ml rajčat v plechovce

2ks stroužky česneku

700g brambor

40g parmazánu

100ml mléka

2 lžíce másla

 

 
1. Nejprve si nakrájíme cibuli najemno a zpěníme ji na rozpálené pánvi s trochou oleje. Přidáme i očištěnou a nakrájenou mrkev nadrobno a zarestujeme. Připravíme si ingredience na dochucení, tedy směs bio koření Mleté maso sůl a zelené bylinky zbavíme tvrdých stonků a nasekáme nadrobno. Do pánve vyklopíme mleté maso, zarestujeme, přidáme část nasekaných bylinek, prolisovaný česnek a opět promícháme. Vzápětí přidáme krájená rajčata z plechovky (nebo passatu či sugo), sůl, pepř, promícháme, přikryjeme poklicí, necháme přijít k varu, poté stáhneme plamen a necháme lehce probublávat cca 30-40 minut, do změknutí masa a zhoustnutí omáčky.
2. Mezitím si dáme vařit vodu do hrnce, oloupeme si a nakrájíme brambory na malé kostky. Vaříme se solí a špetkou kmínu do měkka. Uvařené brambory slijeme, vrátíme na vypnutou plotýnku, zalijeme mlékem, přidáme plátky másla, přikryjeme a necháme 5 minut stát. Poté rozšťoucháme mačkadlem na brambory. Rozmačkané brambory krátce prošleháme a přimícháme i nastrouhaný parmezán. Bramborovou kaši ochutnáme, případně dosolíme. Zapneme troubu na 175 °C. Do máslem vymazaného pekáče navrstvíme masovou směs, poklademe nakrájenými čerstvými rajčaty a posypeme zbytkem nasekaných bylinek.
3. Na masovou směs navrstvíme bramborovou kaši. Dle libosti můžeme zahladit lžicí, vytvořit vlnky vidličkou či nastříkat pomocí sáčku se zdobící špičkou. Jakmile máme navrstvenou bramborovou kaši, vložíme do trouby na 175 °C a pečeme, dozlatova, cca 20 minut.