SanusVia Sekaná s bylinkami

Nic se nevyrovná lahodné sekané, kterou si navíc můžete připravit doma a vyladit podle své chuti. Základem té nejlepší sekané je směs kvalitního masa a voňavých bylinek.

     Počet porcí: 5

Budeme potřebovat:
  • saturejka
  • petrželka
  • strouhanka (můžeme nahradit ovesnými vločkami nebo bramborami) - na zahuštění, podle potřeby
  • voda nebo vývar na podlití

Nebo pokud máte rádi výraznější chuť sekané, můžete rovnou použít naši hotovou směs na Sekanou nebo Mletá masa.

 

sekaná foto (1) 

Jak na to:

Mleté maso dejte do větší misky.

K masu přidejte podle chuti sušené bylinky, jemně nakrájenou cibulku, rozšlehané vejce, prolisovaný česnek a strouhanku. Tu můžete nahradit ovesnými vločkami nebo strouhaným bramborem. Nejčastěji se používají mleté ovesné vločky. Do masa je přidáme buď předem namočené nebo suché a necháme směs odležet, aby se tekutiny do vloček vsákly.

Dochuťte solí, pepřem a důkladně promíchejte.

Ze směsi vytvarujte bochánek a položte ho do pekáčku.

Trouba musí být předem vyhřátá na 180 stupňů a před vložením nezapomeňte masový bochánek potřít vodou. Sekaná se zatáhne, získá lesk a maso nebude suché. Aby povrch nebyl suchý, můžete sekanou pokrýt třeba plátky anglické slaniny nebo ji potřít hořčicí, tím se na povrchu vytvoří pikantní kůrčička. 

Kolem masa nasypte na plátky nakrájenou, oloupanou cibuli, podlijte asi centimetrem vody nebo vývarem a pečte v troubě  zhruba 60 minut.
Během pečení ji podle potřeby podlévejte a polévejte výpekem.

Sekanou podávejte nakrájenou na plátky, s bramborovou kaší politou rozpuštěným máslem a posypanou nasekanou pažitkou a s nakládanými okurkami.

Vyzkoušejte i náš další recepty: Třeba ten, kde jsme použili koření na Mleté maso. Třeba takový slaný koláč plný masa a sýra, ochucený dokonalým kořením a bylinkami.