Co je to gyros?

Co je to gyros?

Gyros je rychlý a oblíbený pokrm, který si s oblibou dá každý, kdo zavítá do Řecka. 

Tajemství gyrosu je v dokonalé směsi koření a společně s Tzatziki, je tohle jídlo prostě neodolatelné!

Co obsahuje dokonalé koření na gyros?

Pravý gyros by měl být kořeněný, zemitý, lehce pikantní, ale zároveň svěží. V naší směsi na gyros jsme použili 13 druhů bylinek a koření v dokonalém poměru tak, aby pokrmu propůjčila žádanou chuť a vůni. Samozřejmě existuje spousta receptů na domácí koření na gyros, ale “vychytat” ten správný poměr chutí a vůní je někdy trošku oříšek. Nicméně, základem směsi koření na gyros jsou voňavé bylinky, jako tymián, rozmarýn nebo bazalka. Vyváženou chuť přidá česnek, cibule a sladká paprika. Pro lehce pikantní chuť můžete přidat trošku chilli nebo zázvoru.

A co když se zrovna nechystáte na dovolenou, ale přesto máte chuť si tuto lahůdku dát? Není nic jednoduššího, než si tuto pochoutku připravit doma. Nejjednodušší cesta, jak gyros připravit, je příprava na pánvi. O recept na rychlý domácí gyros se s vámi rádi podělíme!

Maso nakrájejte na nudličky, smíchejte s naším kořením na gyros, špetkou soli a dvěmi lžícemi kvalitního olivového oleje. Nechejte marinovat, nejlépe přes noc, v lednici. Pak maso zprudka opečte na pánvi. Hotové maso zabalte do placky, přidejte červenou cibuli, čerstvá rajčata a osvěžující tzatziky.

Jak připravit Tzatziki, které ke gyrosu neodmyslitelně patří?

Tzatziki je v Řecku nejoblíbenější dip, který se podává jako součást předkrmů. Proto si připravte hustý jogurt řeckého typu, čerstvou salátovou okurku, směs koření Tzatziki a špetku soli. 

tzatziki recept koření

Okurku oloupejte a vydlabejte semínka. Nastrouhejte nahrubo, lehce osolte, promíchejte a nechte v cedníku vyloženém látkovou utěrkou asi 10 minut odstát. Okurka pustí hodně vody, kterou slijte, a okurku ještě důkladně vyždímejte. Jen tak bude mít tzatziki konzistenci hustého dipu. Přidejte směs koření podle chuti a před podáváním zakápněte řeckým olivovým olejem. Tento dip je skvělý ke gyrosu nebo grilovanému masu. Skvěle doplní třeba špízy z kuřecího nebo jehněčího masa, ale báječně chutná i s rybami, především s lososem. Perfektně doplní i ostrá kořeněná jídla.

A co nakonec?

Když si ještě připravíte domácí hranolky, doladíte tento báječný řecký pokrm k dokonalosti.