SanusVia Jehněčí na smetaně s brusinkami

Jednoduchý recept na přípravu jehněčího masa tak, aby opravdu všem chutnalo. Můžete použít i na hovězí či vepřové maso.

jehněčí na smetaně

 

Budeme potřebovat:
700g jehněčí maso
špetka soli
1 cibule
2 mrkve
1 petržel
2 lžíce slunečnicový olej
2 lžíce hladká mouka
250ml smetana ke šlehání
150g uzený bůček
1 sklenice zavařené brusinky
hrst zelených čerstvých bylinek
1 plátek studeného másla
Směs BIO koření Jehněčí maso SanusVia

1. Jehněčí maso nakrájíme na menší kostky, uzený bůček na malé kostičky, cibuli na jemno, kořenovou zeleninu očistíme a také nakrájíme na kostky. Do hrnce dáme trochu oleje, rozpálíme, zarestujeme maso ze všech stran, aby se zatáhlo, vyndáme na talíř. Do stejného hrnce dáme zarestovat uzený bůček (nebo slaninu), kořenovou zeleninu, po chvíli i cibulku. Přidáme zpět zatažené maso, bylinky, okořeníme směsí BIO koření Jehněčí maso SanusVia, lehce osolíme a podlijeme vodou tak, aby ještě trčely špičky zeleniny a masa.
2. Přikryjeme poklicí a dusíme na nejmírnějším plameni doměkka, v klasickém hrnci cca 3 hodiny, v tlakovém hrnci přibližně polovinu času.
3. V misce si důkladně metličkou rozmícháme trošku hladké mouky ve smetaně, lijeme do vroucí omáčky (nyní zvedneme plamen tak, aby omáčka probublávala), mícháme a řádně provaříme za občasného míchání cca 10 minut. Přidáme také dvě lžíce brusinek ze skleničky. Odstavíme z plotny a vmícháme plátek studeného másla. Ochutnáme, případně doladíme dle vlastní chuti přidáním koření či soli.
4. Podáváme s oblíbenou přílohou, například domácím knedlíkem. Na talíři ještě dozdobíme brusinkami.