Coleslaw salát

Coleslaw salát

Světově proslulý salát, jehož hlavní složkou je zelí. Recept na salát coleslaw se objevil v americkém tisku už v roce 1794. A stal se zde velice populární. Málokdo však ví, že má holandský původ. V Holandsku se jmenuje koolsla a v překladu znamená jednoduše zelný salát. Proto, že se salát podává studený, říká se mu někdy i „cold slaw“. V Holandsku se však salát původně podával teplý.V Americe se coleslaw používá na dochucení sendvičů nebo jako příloha. Po celém světě se proslavil mimo jiné i díky celosvětově známému fast foodu, kde se však jeho příprava odlišuje od původního receptu. Zelí zde totiž nekrouhají, ale krájí na mlýnku. Jeho konečné dochucení se pak v jednotlivých zemích liší. Někde je kyselejší, někde sladší…Asi každý ví, že zelí patří od pradávna k ceněné zelenině, obzvlášť pak v období zimy, kdy se stávalo nenahraditelným zdrojem vitamínů, v dobách, kdy trvanlivost byla na prvním místě. Ale i v dnešní době neztrácí na hodnotě pro svůj vysoký obsah vitamínů. V první řadě jde o vitamín C, dále pak K, E, vitamíny skupiny B (kyselina listová, pantotenová a betakaroten). Minerály jako molybden, hořčík, železo, vápník, zinek. Dále působí příznivě na trávení díky svému vysokému obsahu vlákniny, také chrání střevní mikroflóru a stimuluje metabolismus sacharidů. Celkově posiluje imunitní systém a zvyšuje libido.Tento koktejl vitamínů a minerálů má také za příčinu pozitivní vliv na naší biochemickou rovnováhu mozku. Stimuluje nervy, mozkovou činnost, zlepšuje koncentraci, uvolňuje, a působí proti depresím. Zelí díky své vláknině zasytí a uspokojuje chuť na sladké, proto je vhodné při dietách.

12 porcí

Postup přípravy

1
Zelí zbavte vnějších listů a nastrouhejte nebo nakrájejte ho na jemné nudličky nebo na hrubější, které ještě párkrát příčně překrojte. Dáme do mísy a zasypeme přibližně lžící soli. Promícháme a ručně mačkáme minimálně 15 minut tak, aby zelí úplně zkřehlo a pustilo co nejvíce šťávy, kterou potom zčásti slijeme. Tento krok nelze přeskočit, je to to nejdůležitější, co dává salátu Coleslaw jeho jedinečnou chuť. Mrkve očistěte a nastrouhejte je také na tenké nudličky a přidejte k zelí.
2
Smíchejte všechny zbývající ingredience na dresink. Se solí a pepřem zacházejte podle chuti, ale nezapomeňte, že vždy můžete salát později ještě dosolit nebo opepřit. Dobře promíchejte zeleninu s dresinkem a můžete podávat ihned, nebo ideálně nechte odležet alespoň hodinu v lednici.
Author
Ivana Lysoňková
Autor
Ve ViaNatur se starám o nákup surovin a jejich kvalitu, což vede i k objevování nových surovin a jejich chutí. A kde ty chutě vyzkoušíte lépe, než v kuchyni? Vaření pro mou rodinu je pro mě relax po náročném dni a také možnost si ověřit, že můj výběr surovin byl ten správný.
Podpis

Suroviny

1 ks bílé zelí
2 ks mrkev
1 ks šalotka nebo cibule (pouze pro okamžité podávání)
6-8 lžic majonéza
2 lžíce zakysaná smetana nebo jogurt
2 lžíce třtinový cukr
2 lžíce bílý vinný ocet
1,5 lžičky hořčice
1 lžíce mořská sůl
Pepř černý mletý BIO