Světově proslulý salát, jehož hlavní složkou je zelí. Recept na salát coleslaw se objevil v americkém tisku už v roce 1794. A stal se zde velice populární. Málokdo však ví, že má holandský původ. V Holandsku se jmenuje koolsla a v překladu znamená jednoduše zelný salát. Proto, že se salát podává studený, říká se mu někdy i „cold slaw“. V Holandsku se však salát původně podával teplý.V Americe se coleslaw používá na dochucení sendvičů nebo jako příloha. Po celém světě se proslavil mimo jiné i díky celosvětově známému fast foodu, kde se však jeho příprava odlišuje od původního receptu. Zelí zde totiž nekrouhají, ale krájí na mlýnku. Jeho konečné dochucení se pak v jednotlivých zemích liší. Někde je kyselejší, někde sladší…Asi každý ví, že zelí patří od pradávna k ceněné zelenině, obzvlášť pak v období zimy, kdy se stávalo nenahraditelným zdrojem vitamínů, v dobách, kdy trvanlivost byla na prvním místě. Ale i v dnešní době neztrácí na hodnotě pro svůj vysoký obsah vitamínů. V první řadě jde o vitamín C, dále pak K, E, vitamíny skupiny B (kyselina listová, pantotenová a betakaroten). Minerály jako molybden, hořčík, železo, vápník, zinek. Dále působí příznivě na trávení díky svému vysokému obsahu vlákniny, také chrání střevní mikroflóru a stimuluje metabolismus sacharidů. Celkově posiluje imunitní systém a zvyšuje libido.Tento koktejl vitamínů a minerálů má také za příčinu pozitivní vliv na naší biochemickou rovnováhu mozku. Stimuluje nervy, mozkovou činnost, zlepšuje koncentraci, uvolňuje, a působí proti depresím. Zelí díky své vláknině zasytí a uspokojuje chuť na sladké, proto je vhodné při dietách.
12 porcí