Chipsy z batátů (sladkých brambor)
batáty
hrubozrnná sůl
Batáty s kořením a solí mají zajímavou sladko-slanou chuť. Potřebné množství batátů nakrájejte na tenké plátky. Batáty prosolte a okořeňte rozmarýnem. Dáme na plech vyloženém pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 220 °C přibližně 20 minut dorůžova.
Chipsy z červené řepy
4 střední červené řepy
2 lžičky olivového nebo rostlinného oleje
špetka soli
Na chutné chipsy použijte červenou nebo i žlutou salátovou řepu.
Předehřejte troubu na 180 °C. Omyjte 4 střední řepy a důkladně očistěte, ale neloupejte. Odkrojte nať. Řepu nakrájejte na tenké plátky, které v míse promíchejte se 2 lžičkami oleje. Přidejte sůl a pepř. Pečte 10 minut, poté plátky řepy otočte a pečte dalších 5 – 10 minut.
Sladké mrkvové chipsy
1 mrkev nakrájená na kolečka
1/2 lžíce rozehřátého kokosového oleje
špetka soli
Předehřejte troubu na 220 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Smíchejte pokrájenou mrkev s kokosovým olejem, skořicí a solí. Mrkev vyskládejte na plech (do jedné vrstvy) a pečte 10 – 12 minut. Hlídejte, aby se chipsy nepřipálily.
Kořeněné mrkvové chipsy
2 mrkve nakrájené na kolečka
1/2 lžíce rozehřátého kokosového oleje
špetka soli
Předehřejte troubu na 220 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Smíchejte pokrájenou mrkev s kokosovým olejem, pepři a solí. Mrkev vyskládejte na plech (do jedné vrstvy) a pečte 10 – 12 minut. Hlídejte, aby se chipsy nepřipálily.
Pastiňákové chipsy
3 oloupané pastiňáky
2 lžičky olivového nebo rostlinného oleje
špetka soli
Předehřejte troubu na 180 °C. Pastiňáky nakrájejte na tenká kolečka a promíchejte je s olivovým olejem a solí. Plech vyložte pečicím papírem a na něj vyskládejte kolečka pastiňáku. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut. Kolečka obraťte a pečte dalších 15 minut dozlatova.
Špenátové chipsy
2 hrnky čerstvého listového špenátu
1 lžíce olivového nebo rostlinného oleje
špetka soli
Předehřejte troubu na 180 °C. Špenát promíchejte v míse s olivovým olejem, kořením a solí. Vyložte plech pečicím papírem, na něj vyskládejte v jedné vrstvě špenát a pečte 8 minut. Hlídejte, aby se špenát nepřipálil.