Jak na výborný svařák

Jak na výborný svařák

Ivana Lysoňková07. únor 2022

Svařák je skvělý nápoj z vína, který vás krásně zahřeje během zimních dnů. Krásně voní hřebíčkem, skořicí a badyánem. Jde o nápoj, který neodmyslitelně patří k podzimu i zimě. 

Své obdivovatele měl již ve starověkém Římě a recept na svařák najdete i v jedné z úplně prvních anglicky psaných kuchařek, The Forme of Cury zhruba z roku 1390, jako nápoj zvaný Ypocras (Hippocras). Jméno má sice po Hippokratovi, mnohem spíš než o medicínu jde ale o odkaz na tzv. manica Hippocrati, Hippokratův rukáv, plátěný sáček, přes který se scedí byliny.

Kromě klasického červeného svařeného vína je možné se setkat i se „svařákem“ bílým nebo růžovým. Každé z nich má své specifické vlastnosti – bílé víno bývá silnější a sladší, růžové zase ovocnější. Svařené víno lze opravdu vyrobit z jakéhokoliv druhu vína. Přidáním pomerančového džusu lze získat jednu z variant punče. Samozřejmě zde platí pravidlo, čím lepší víno, tím lepší svařák. 

Jak připravit červený svařák (pro 2 osoby):

0,5 l červeného vína

1/4 jablíčka

1/2 pomeranče

2 celé ceylonské bio skořice

1 lžička bio hřebíčku

4 hvězdičky bio badyánu

2 lžíce krupicového cukru

 

1. Do kastrůlku dáme na nejnižší plamen vařit půl litru červeného vína.

2. Přidejte koření

3. Ovoce pořádně omyjeme.

4. Půlku pomeranče nakrájíme na kolečka, ty pak na čtvrtiny.

5. Čtvrtku jablíčka nakrájíme na malé plátky.

6. Přidáme dvě lžíce cukru. Množství cukru můžete upravit podle toho, jak sladký svařák máte rádi.

7. Svařák necháme pomalu přijít k bodu varu. Až z něj začne jít teplo a bude se tvořit mírná pěna na hladině, stáhneme ho z plotny.

Nezapomeňte na to, že víno by se nemělo dlouho vařit! Stačí ho jen pořádně ohřát.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak připravit bílý svařák (pro 2 osoby):

0,5 l bílého vína

1/4 jablíčka

1 + 1/2 pomeranče

2 celé ceylonské bio skořice

1 lžička bio hřebíčku

4 hvězdičky bio badyánu

2 lžíce krupicového cukru

1 lžička medu

 

1. Do kastrůlku dáme půl litru bílého vína.

2. Přidáme dvě lžíce cukru. Množství cukru můžete upravit podle toho, jak sladký svařák máte rádi.

3. Přidejte koření – dvě celé skořice, lžičku hřebíčku a čtyři badyány.

4. Pořádně omyjeme ovoce.

5. Z jednoho pomeranče vymačkáme šťávu. Tu přidáme do kastrůlku.

6. Půlku pomeranče nakrájíme na kolečka, tak pak na čtvrtiny.

7. Čtvrtku jablíčka nakrájíme na malé plátky.

8. Svařák necháme pomalu přijít k bodu varu. Až z něj začne jít teplo a bude se tvořit mírná pěna na hladině, stáhneme ho z plotny.

Nezapomeňte na to, že víno by se nemělo dlouho vařit! Stačí ho jen pořádně ohřát.

Do hrníčku dáme lžičku medu. Dodá svařáku krásnou vůni i chuť.

 

Přejeme pohodové zimní večery :-)

Author
Ivana Lysoňková
Autor
Ve ViaNatur se starám o nákup surovin a jejich kvalitu, což vede i k objevování nových surovin a jejich chutí. A kde ty chutě vyzkoušíte lépe, než v kuchyni? Vaření pro mou rodinu je pro mě relax po náročném dni a také možnost si ověřit, že můj výběr surovin byl ten správný.

Doporučujeme ke čtení

Výrobky SanusVia (nově ViaNatur) zakoupíte ve stovkách prodejen po celé České a Slovenské republice.