Že z popcornu nic dobrého nekouká? Není to tak úplně pravda. Pokud ho připravíte správně, vylepší vám trávení, kvalitu pleti, hladinu cholesterolu, zrak a dokonce i náladu!
Trochu z historie
Popcorn je starší více než 5000 let a pochází z Ameriky. Vypukaná kukuřice byla nedílnou součástí stravy pro tamní indiánské kmeny. Ty byly pukáním kukuřice natolik ohromeni, že tento proces považovali za něco magického a proto popcornem uctívali své bohy. Aztéčtí indiáni dokonce používali popcorn jako ozdobu na obřadní čelenky a náhrdelníky. Nejstarší popcorn byl objeven V Novém Mexiku v Netopýří jeskyni. Stáří tohoto popcornu je odhadováno na cca 5000 let.
V novodobých dějinách zažil popcorn svůj největších rozmach po roce 1885, kdy Charles Cretors z Ohia představil světu svůj vynález - komerční stroj na výrobu popcornu. Od té doby pak nebyli lidé odkázáni na podomácku vyráběný popcorn, ale mohli si již kupovat hotový. Evropa popcorn objevila spolu s Amerikou. Populární začíná být popcorn v padesátých letech, v době Elvise. V České republice prožíval popcorn svůj velký boom až v 90. letech. Od té doby si už bez popcornu nelze představit žádné multikino a stále častěji se s ním setkáváme i jako s plnohodnotnou potravinou a součástí zdravé výživy.
Podpora trávení
V tomto článku se zaměříme na popcorn domácí, který není ochucen nadbytkem sladidel tak, jako tomu bývá právě v tom kině. Věřili byste tomu, že tenhle mls obsahuje jen něco kolem 30 kalorií? Nemusíte z něj mít tedy žádné dietní výčitky. Na stranu druhou nabízí spoustu vlákniny, což je živina, která zachovává bezproblémový chod trávení a přispívá k odstraňování škodlivých toxinů, přičemž představuje ochranu před rakovinou tlustého střeva.
Ostrý zrak a útlum zánětů
Američtí vědci z pensylvánské University of Scranton došli na základě své studie k přesvědčení, že popcorn v sobě ukrývá mnohem více antioxidantů než třeba takové ovoce. Nechybí mezi nimi ani vychvalovaný lutein a zeaxanthin, což jsou nejlepší antioxidační přátelé ostrého zraku, neboť omezují riziko šerosleposti i makulární degenerace. Antioxidanty obecně působí také proti zánětům, jež jsou základem dlouhé řady chronických chorob.
Dávka energie a žádná deprese
Složení pražené kukuřice nepostrádá ani vitaminy skupiny B. Pokud se ptáte, k čemu jsou dobré, podílejí se na regulaci tělesných procesů napříč všemi systémy, zatímco dodávají energii, zmírňují depresi a navozují optimistickou náladu. Kukuřičná zrna mají i další překvapivé výhody. Dle závěrů několika výzkumů vlivem fosforu posilují kosti. Dokonce prý bojují proti rakovině, zpomalují biologický proces stárnutí a snižují hladinu cholesterolu. Popcorn se dává do souvislosti i s prevencí anémie, protože vás obohatí o železo. Co vy na to, dáte si dneska misku k večernímu filmu?